Перша в області лабораторія '' Штучна нирка '' організована і почала свою роботу в КНП «Міської лікарні екстреної і швидкої медичної допомоги» ЗГС в 1972 році в складі реанімаційного відділення.

Як самостійний структурний підрозділ міської клінічної лікарні екстреної і швидкої медичної допомоги відділення інтенсивної терапії екстракорпоральних методів детоксикації (ОІТЕМД) засновано в 1992 році на базі лабораторії '' Штучна нирка '' і хіміко-токсикологічної лабораторії. З вересня 1992 року відділення працює в цілодобовому режимі, надаючи спеціалізовану допомогу хворим з гострою та хронічною нирковою недостатністю, синдромом поліорганної недостатності різного генезу, гострі екзогенними отруєннями, ендотоксикозу, які вимагають екстракорпоральної детоксикації.

Завідувач відділенням Станєвскі Сергій Іванович, лікар-анестезіолог вищої категорії.

Основний напрямок роботи відділення замісна ниркова терапія методом програмного гемодіалізу.
До складу відділення входить лабораторія, де проводяться кількісні та якісні дослідження різних хімічних речовин і з'єднань в біологічних середовищах організму.

Лабораторія оснащена хроматографическим комплексом «Колір 500». Відділення оснащене чотирма апаратами для гемодіалізу та витратними матеріалами до них фірми «Fresenius», Німеччина. C 2012 року в відділенні функціонує багатофункціональна система для замісної ниркової терапії «Multifiltrate» виробництва «Fresenius Medical Сare», Німеччина.

За допомогою системи можливе виконання наступних процедур:
Повільна безперервна ультрафільтрація (SCUF).
Безперервна віно - венозна гемофільтрація (CVVH).
Повільна безперервна гемодіафільтрації (CVVHDF).
Безперервний віно - венозний гемодіаліз (CVVHD).
Мембранне відділення плазми (MPS).
Гемоперфузія (HP).

Для пацієнтів:
Без солі дієта
Ніколи не їжте їжу "з чужих рук", тобто їжу, приготовлену кимось, будь то підприємство громадського харчування, кондитерська фабрика або ваш старий шкільний товариш. Ви повинні бути точно впевнені, що при її приготуванні не використовувалися сіль. Навіть власній дружині треба довіряти, але перевіряти.
Солонка повинна стояти на столі, а не біля плити - нехай інші члени сім'ї солять їжу вже в тарілці, а вам краще завести собі окрему сільничку, з ранку відміряти в неї 2 г солі і протягом дня класти по кілька крупинок в кожне блюдо. І ні кристалом більше - це ваша межа. До речі, при такому вживанні сіль відчувається на смак набагато сильніший.
Якщо голод застав вас на вулиці, не заходьте в кафе; просто купите банан, або стаканчик йогурту, або глазурований сирок або і те, і друге, і третє, якщо ви дуже зголодніли.
Щоб їжа не здавалася прісною, використовуйте будь-які приправи: перець, цибулю, часник, зелень, хрін, гірчицю, лимонний сік, помідори. Не можна в якості приправ вживати майонез, салатні соуси, кетчуп, соєвий соус - всі вони містять багато солі.
Якщо ви звикли снідати бутербродом, використовуйте для його приготування несолоне масло або нежирний сир, зверху покладіть скибочку помідора або огірка, підійде також салатний лист і половина крутого яйця. Можна зробити бутерброд з підсмаженим скибочкою кабачка або баклажана з часником. Ніколи не їжте консерви, ковбаси, сосиски, сардельки, сир, паштет, готові салати з "кулінарії", керуючись принципом, зазначеним в першому пункті.
Якщо ви працюєте, постарайтеся організувати на роботі без солі "обід". Нехай в нього увійде, наприклад, вівсяна каша швидкого приготування з фруктовими добавками, але ні в якому разі не суп з пакетика і не стала популярною локшина в склянці. Можна також є фрукти, овочі, хліб з невеликим вмістом солі (спеціальний солі або з висівками), м'ясо або рибу, відварені або підсмажені без застосування солі, а також йогурт і сир.
Не забувайте про те, що мінеральна вода, яку нерідко радять при захворюваннях нирок навіть лікарі, і сода, яка використовується часом при печії, також є джерелом величезної кількості натрію.
Якщо ви не знаєте, чи містить ця страва сіль, прочитайте етикетку (якщо це продукт імпортний, там обов'язково вказується його склад). При найменшому сумніві краще не їсти цю їжу зовсім.
Як правильно харчуватися пацієнтам діалізного центру.
Основні принципи харчування діалізних хворих:

більше енергії
більше білка
менше рідини
менше солі
менше калію
менше фосфору
Більше енергії.
Для покриття енергетичних витрат на діалізі необхідна висококалорійна їжа.

Жир є для організму основним постачальником енергії (більше 40%). Хворим на гемодіалізі показано багате жирами харчування. Прийнято, що 1/3 добового споживання жирів повинні становити рослинні жири (соняшникова, оливкова, кукурудзяна олії), а 2/3 - тварини (свиняче сало, вершкове масло, жирна свинина, сметана). Рослинні масла слід використовувати в основному з вінегретами, салатами, різного виду закусками, при приготуванні соусів і т. П. У цьому випадку рослинні жири краще засвоюються.
Близько 45% енергії організм отримує з вуглеводів. Так само як і при переробці жирів, при переробці вуглеводів не утворюється токсичних речовин, які накопичувалися б в організмі за междіалізний період. Однак необхідно постійно пам'ятати, що в ряді углеводсодержащих продуктів міститься досить велика кількість калію.
Багаті вуглеводами: цукор, мед, зернові, макаронні вироби, картопля, фрукти, овочі.

Менше солі.
Їжа готується без застосування солі, так як в продуктах харчування міститься кількість солі, достатню для нормального функціонування організму. Якщо зловживати сіллю, то розвинеться спрага, збільшення споживання води, і неможливо буде дотримуватися такого правила:

Менше рідини.
До початку лікування гемодіалізом кількість сечі, частіше за все, значно скорочується або сеча може повністю бути відсутнім.
За междіалізний період для нормального функціонування організму допускається збільшення 3% від «сухого» ваги або не більше 1 кг в день. З огляду на, що їжа на 60-90% складається з води, бажано воду, чай не пити. Прийом води замінювати фруктами і овочами (свіжий огірок, яблуко, груша, апельсин, мандарин, грейпфрут). При недотриманні цього правила збільшується об'єм циркулюючої крові, серце цілодобово працює, як у людини, що йде швидким кроком, і швидше зношується. Підвищується артеріальний тиск, вище ймовірність смерті від інсульту, інфаркту, набряку легенів.

Калій.
Вкрай необхідно строго стежити за надходженням калію, підвищений вміст якого в крові веде до м'язової слабкості, порушення серцевого ритму і, як наслідок, до раптової смерті від зупинки серця.
Дуже багато калію міститься в овочах і певних видах фруктів (наприклад, картопля, боби, банани, абрикоси, чорна і червона смородина, все висушені плоди і горіхи).
Вміст калію можна зменшити на 30% від вихідного, якщо овочі очистити, нарізати або наколоти виделкою і відварити у великій кількості води. Овочеві відвари в їжу не вживати!
Не можна вживати всі консервовані продукти, в тому числі і соки.
З фруктів рекомендується вживати в їжу: яблука, груші, цитрусові, кавун, диню (кількість з'їдених фруктів враховувати при підрахунку добового обсягу випитої рідини).

Білок і фосфор.
Пацієнт на гемодіалізі повинен отримувати білка значимо більше, ніж в додіалізному період. Орієнтовно це 1-1,2 г на 1 кг маси тіла на добу (в розрахунку на яловичину - 200 г). Однак не слід забувати про те, що у всіх багатих білками харчових продуктах одночасно міститься фосфор. Його надлишок, в нормі, виводиться нирками. При хронічній нирковій недостатності фосфор, накопичуючись в організмі, запускає складний механізм за участю паращитовидних залоз, який, в кінцевому рахунку, призводить до підвищеної ламкості кісток, відкладення кальцію в судинах і високому ризику смерті від серцево-судинних захворювань.
При вживанні багатої білком їжі можна перевищити допустиму добову дозу фосфору (1000 мг). Щоб цього не відбувалося, введений спеціальний фосфорно-білковий коефіцієнт (ФБК): відношення фосфору (в мг) до білка (в г) для змішаної їжі. Чим цей коефіцієнт нижче, тим продукт більше підходить для харчування хворого на гемодіалізі.
Харчові продукти з ФБК менше 20 вкрай необхідні діалізних хворих. До них відносяться: баранина, свинина, індичка, кролик, курка, телятина, рис, яєчний білок.

Продукти з ФБК більше 20 (т. Е. Особливо багаті фосфором) протипоказані.
Це такі продукти:

Яєчний жовток
Молоко і молочні продукти (з молочних продуктів дозволено вживати вершкове масло і сметану жирних сортів)
Готові варені ковбаси (в процесі приготування в них додається фосфат)
субпродукти
бобові
Риба та морепродукти
Житні продукти, висівки
Вівсяні пластівці, мюслі
горіхи
Фосфатвмісними мінеральні напої та Cola-напої
Шоколад, кава

 

Контакти:
г. Запорожье, вул. Перемоги 80
Розташоване відділення на 6 поверсі травматологічного корпусу
Зав. від. реанімації: (061) 280-56-37